Кредит за кола

Автокредит/кредит за кола

кредити- заемиВсеки човек може да кандидатства за кредит за автомобил както в банков клон, така и в автокъща. Процедурата за получаване на заем е почти същата, но има някои разлики.

От банката

Някои банки разглеждат потребителя като физическо лице и позволяват използването на подходящ продукт като заем на автомобили. Много вероятно е да ви потърсят удостоверение за доход, макар че е възможно да намерите и оферти без доказване на доходи. Такива условия разширяват възможностите на клиентите да получат заем за кола, но за тях трябва да научите предварително в самата банка.

Други банки предлагат на клиентите същите продукти за кредитиране, както за юридическите лица. Тук изискванията за кредитополучателя, обезпечението и поръчителите може да са по-строги, но размерът и срокът на кредита са по-големи.

Обработката на кредит за кола чрез банка е както следва:

  1. Подавате предварителна заявка за заем – на уебсайта на банката или в нейния клон. В заявлението посочете вашите лични данни и данни за контакт, желания срок и размер на заема, данни за регистрация на индивидуалния предприемач. Разглеждането на заявлението отнема до 5 дни.
  2. Когато банката вземе предварително положително решение, ще бъдете извикани или изпратени съответно писмо по електронната поща, както и ще бъдете поканени в офиса с пълен пакет документи. Можете да имате от 30 до 90 дни, за да ги подготвите. Например срокът на валидност на положително решение в Райфайзенбанк е 30 дни. През същия период можете да вземете решение за необходимото превозно средство.
  3. Подавате документи, които банката разглежда в рамките на 1-3 дни, за да се увери в платежоспособността ви и да одобри модела на закупения автомобил.
  4. Ако банката накрая одобри заявлението, вие подписвате договора за заем.
  5. Банката превежда необходимата сума на продавача на автомобила, а вие получавате документите за превозното средство и ги превеждате на кредитната институция. Ако автомобилът не служи за обезпечение на заема, вие пазите документите за себе си.

Между вас и банката няма посредници, което означава, че като се вземат предвид предоставените документи, можете да разчитате на най-благоприятния лихвен процент.

Процесът на получаване на заем за кола от банка отнема много време. Като се вземат предвид изискванията на кредитните институции, кръгът на продавачите и изборът на модели автомобили могат да бъдат значително ограничени.

При директен контакт с банката има възможност да кандидатствате за преференциално кредитиране, да получите допълнителни бонуси и отстъпки от производителя на автомобили, с които банката си сътрудничи директно. Регистрацията чрез банка е единствената възможност, ако искате да си купите кола не от шоурум, а от частно лице. Кредитът срещу залог на автомобил, ще ви направи собственик на транспортното средство веднага след като изплатите цялата договорена сума. За обезпечение на кредита освен превозното средство, могат да бъдат недвижими имоти, оборудване, депозит и други.

 

От автокъщата

Процедурата за кандидатстване за автомобилен заем в автокъща е почти същата. Единствената разлика е, че вие ​​избирате автомобила веднага и изпращате заявлението за заем чрез служител на автокъщата или кредитен служител, намиращ се там.

Тъй като автокъщите си сътрудничат наведнъж с няколко банки, те имат възможност да изпратят заявление за заем до всяка от тях. Това увеличава шансовете ви за положително решение.

Обработката на заеми от автокъща е по-бърза, отколкото от банка. Продавачите на автомобили се интересуват от това. Разглеждането на предварителната заявка може да отнеме от 1 час до 1 работен ден.

Имайте предвид, че автокъщата е посредник между вас и банката. Тя ще вземе комисионна за услугите си и лихвеният процент ще бъде по-висок. Също така автокъщите почти винаги изискват застраховка на закупената кола по КАСКО.

Ако скоростта на получаване на заем за кола не е важна за вас, тогава е по-изгодно да кандидатствате за това от банка.

 

Мнения

Прехвърлянето на закупената кола като залог в банката не е задължително, но намалява лихвения процент. Някои банки имат едни и същи условия, когато кандидатствате за заем за нова кола и за заем за кола втора ръка, но на практика одобрение се получава по-лесно за нов автомобил. В някои случаи има ограничение за възрастта на превозните средства по време на изплащането на заема и то зависи от страна на произход и други. Други банки са склонни да отпуснат заем само при условие, че предлагате автомобила като залог и се задължавате да сключите животозастраховане. Възможно е да намерите оферти на банки за покупка на всички видове превозни средства – специални превозни средства, автомобили, камиони, ремаркета и полуремаркета. При някои банки отпускането на заем е възможно без застраховка КАСКО, а други е задължителна. Сключването на КАСК може да доведе до това лихвата да се увеличи, а в други случаи не.

Кредит за кола
Към началото